6 778 културни ценности иззети от Васил Божков

Общо 6 778 броя предмети, притежаващи белезите на движими културни ценности, са били намерени и иззети от прокуратурата от сградата на “Нове интернал” ЕООД. Това стана ясно от изявлението на говорителя на главния прокурор Сийка Милева пред журналисти.

Претърсването на сградата на улица московска започна в началото на годината, 30 януари, и продължи месеци, като периодично прокуратурата даваше информация за действията си.

Днес на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че изземванията са приключили, а предметите са предадени за съхранение на Министерство на културата, Националния исторически музей и Националната художествена галерия. За тяхната охрана се грижат квилифицирани служители от Министерство на вътрешните работи, които използват серия от наличен технически потенциал, категорична бе Милева.

Намерените предмети били фотографирани в присъствеито на упълномощени защитници на Фондация “Тракия”, на управителя на “Нова интернал”, на представители на Министерство на културата, на ескперти и реставратори от НИМ и Националната художествена галерия. Достъпът за претърсването и изземването от страна на държавното обвинение бил осигурен от служителите на Фондацията.
Регистрираните от обвинямия Васил Божков предмети като колекция са едва 212 броя. Прокуратурата счита че останалите 6 566 броя предмети, намерени в офиса на Божков, се явят незаконно придобити. В хода на претърсването било установено, че по-голяма част от предметите се съхранявали в нарушение на всякакви международни стандарти.

Предмети били открити в кутии, в кашони, в найлонови пликове и в насипно състояние. Върху опаковките на по-голяма част от предметите били намерени бележки с ръкописен текст, които обозначавали различни географски области и населени места от България, за което прокуратурата счита, че те били придобити незаконно от иманяри.

Всички действия по разследването, свързани с изземването на вещите били извършени при стриктно спазване на процесуалните правила и на всички международни стандарти на съхранение, опаковане и транспортиране, уточни прокурор Милева.

Всеки един протокол, с който се удостоверява намиране и изземването на вещите, е подписан от всички присъстващи лица, включително и от служител на Фондация “Тракия”. Предстои да бъде назначена съдебно-археологическа експертиза, която да даде пълно експертно заключение на предметите.

Прокуратурата разполага с данни, че културно-историческата оценка на регистрираните от обвиняемия Васил Божков 212 предмета е умишлено занижена. Същите били оценени като движими паметници на културата, които представляват национална богатство, посочи прокурор Милева. В тази връзка ще бъдат назначени съответните археологически експертизи на висококвалифицирани международни ескперти, които да дадат актуална културно-историческа оценка на регистрираните 212 броя предмети от колекцията “Божков”.

Ще бъде изследван произходът на всяка една от вещите с белези на културни ценности за това дали са незаконно придобити. Ако се съберат достатъчно доказателства в тази насока, ще бъдат предприети съответните законови процедури за обявяване на колекцията “Божков” за публична държавна собственост.

Припомняме, на 30 януари стана ясно, че проверяват колекцията от антики на Божков.

Ден по-късно той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза. След това от прокуратурата заявиха, че Божков се намираНа 3 февруари беше съобщено, че изземат антики от офисите на “Нове холдинг”. Според специалисти, за да бъдат транспортирани ценните предмети, всеки от тях трябва да бъде пренесен в специална кутия, която да е климатизирана към температурата в стаята, където е бил съхраняван артефакта.

Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше два дни, като от дома на Божков бяха иззети множество картини.

Междувременно от Националната художествена академия заявиха, че не е искана оценка от тях за колекцията на Васил Божков.

През август стана ясно, че броят на иззетите антики от офисите на Божков е достигнал близо 6000. в ОАЕ.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *