BioNTech/Pfizer поискаха от Европа да одобри ваксината им срещу коронавируса

loading...

Германската биотехнологична компания BioNTech и американският им партньор Pfizer обявиха, че са подали документи за получаване на разрешение от регулатора на ЕС за прилагане на ваксината им срещу коронавируса, информира АФП.

Има вероятност първите ваксини да бъдат поставени на Стария континент още този месец.

Двете компании съобщиха, че вчера са внесли документите в Европейската агенция по лекарствата с молба да бъде разрешено използването на ваксината им срещу коронавируса.

Анализът на резултатите от мащабно клинично изпитание показва, че ваксината е с 95% ефективност срещу коронавируса и не предизвиква сериозни странични реакции.

Ако получи одобрението на базираната в Амстердам агенция, ваксината потенциално може да бъде използвана в Европа преди края на 2020 г., се казва в съобщение на двете компании.

Pfizer и BioNTech вече поискаха разрешение от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ. Ако американският регулатор даде зелена светлина, американците ще започнат да се ваксинират от средата на декември.

Британски регулатори също проверяват ваксината на BioNTech/Pfizer.

В понеделник американската биотехнологична компания Moderna съобщи, че е поискала разрешение в САЩ и Европа за прилагане на ваксината си.

Ваксините на Moderna и Pfizer/BioNTech се основават на нова технология, която използва mRNA за доставяне на генетичен материал на тялото, за да накара човешките клетки да създадат протеин от вируса. Това тренира имунната система да бъде готова за атака, ако се изправи срещу новия коронавирус.

Но ваксината на Moderna може да се съхранява дългосрочно в хладилник при температура от -20 градуса по Целзий, докато ваксината на Pfizer/BioNTech изисква температура от -70 градуса по Целзий.

Двете ваксини са разработени с безпрецедентна скорост като част от безпрецедентни усилия за справяне с пандемията, при която има 62 милиона заразени по света и повече от 1,4 милиона починали.

От Pfizer и BioNTech обявиха, че очакват да произведат 50 милиона дози тази година и до 1,3 милиарда дози до края на 2021 г.

Вчера бе съобщено, че България ще получи около Нова година 125 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.

Междувременно от Европейската агенция по лекарствата съобщиха, че ако експертите им получат достатъчно информация от Pfizer и Moderna за кандидатите им за ваксини, агенцията ще завърши прегледа съответно до 29 декември и 12 януари.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 2

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *