Foreign Policy: Ако Тръмп спечели, Америка може да заприлича на България

loading...

Ако Тръмп спечели, Америка може да заприлича на България” – това е заглавието на материал на сп. Foreign Policy, публикуван днес. Авторката му Ашира Морис е журналист на свободна практика, базирана в България.


“Корумпираната и похитена държава България може да е бъдещето на САЩ, ако президентът Доналд Тръмп бъде преизбран”, пише тя в материала, посветен на протестите в страната. “Сегашната криза предвещава дългосрочните последствия от едно правителство, което е дори по-задължено на интересите на неколцина бизнес лидери, близки до управляващата партия, за сметка на всички останали.”


“Администрациите в САЩ и България вече имат много общи неприятни черти. И Тръмп, и (премиерът Бойко) Борисов управляват държавите си чрез системи на фаворитизъм, давайки големи правителствени поръчки на хора, с които са свързани лично, без мерки за отчетност. И двамата срутиха разделението на силите.”


“За разлика от Тръмп Борисов не прави откровено расистки изказвания и не очерня международните институции. Той е фен на ЕС и в Брюксел е част от дясноцентристкия блок, в който е и партията на Ангела Меркел. Но това не прави машинациите му по-малко опасни. Просто значи, че западноевропейските лидери са склонни да пренебрегват корупцията в България. Макар че с продължаването на протестите за законодателите в ЕС е трудно да гледат настрани.”

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4 / 5. Брой гласове: 4

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *