Темата за здравословното хранене е винаги нашумяла, а различни мнения и твърдения, свързани с нея не липсват. Онлайн ще откриете голям обем от информация за храните за здраве и диетите, но кои са митове и кои истински факти?

Разберете повече по темата в следващите редове чрез изложение на различни неверни твърдения и истината, която стои срещу тях. Получете отговор на някои от най-важните въпроси, свързани с храненето за здраве и подбора на храни в даден режим.

Всички храни, богати на мазнини, са вредни

Това е мит, който често обърква много хора, заинтересовани от своето здраве, които се стремят да спазват диети. Съществуват различни видове мазнини – наситени, ненаситени, трансмазнини.

Препоръчително е да се наблегне на ненаситените, наситените да се ограничат от диетата, а храните, богати на трансмазнини, като фаст фуд, чипсове и други такива, да се изключат от храненето, защото са вредни за здравето.

Водната диета и прекомерната хидратация е полезна за здравето

Както дехидратацията, така и прекомерната хидратация са вредни за здравето, защото нарушават електролитния баланс на тялото и могат да причинят проблем със здравето.

Дневният прием на течности зависи от много фактори, като възраст, физическо състояние, спортна активност, килограми и други. Смята се, че възрастният човек се нуждае от 2.5 л дневен прием на вода и други течности.

Трябва да се приемат само определени храни

Никоя диета, която съдържа само определен вид храни, не може да се определи като здравословна. За да се набавят всички необходими микро и макронутриенти, нужни за функционирането на организма, трябва да се стремите да консумирате храни, богати на:

  • витамини – A, B, C, E, D, K могат да се набавят чрез подходящи хранителни продукти, като зеленчуци, плодове, ядки, месо и други такива с животински или растителен произход. Някои от тях, като аскорбиновата киселина, влизат в ролята на антиоксиданти, подпомагащи детоксикацията и отслабването;
  • минерали –  сред най-важните се определят желязо, цинк, магнезий, калций, калий. Те са важни за състоянието на костите и баланса на течностите в тялото, които могат да се набавят чрез зеленолистни зеленчуци, мляко, сирене, кашкавал, ядки, риба и други;
  • фибри – те са много важни за ускоряване на метаболизма и създават усещане на ситост, важно по времето на диетата. Ролята, която имат за здравето, е много голяма. Могат да бъдат открити в бобовите култури, ядките, семената и други.

Има много суперхрани, като авокадо, нар, годжи бери, чесън, риба, ядки, броколи, спанак, които са богати на полезни хранителни вещества и съединения, необходими за правилното функциониране на организма. Те са източници на протеини, въглехидрати и мазнини.

Диета с вегетарианство не може да ви набави всички нужни нутриенти

Има много растителни продукти, познати като суперхрани, които са богати на нужните нутриенти и могат да набавят количеството, необходимо за дневен прием чрез храненето.

Важен е само броят на калориите, а не видът на храната

Това съвсем не е така. Има голямо значение как набавяте калориите, определени като препоръчителни според пола, годините, телосложението и физическата активност. Дали ги черпите чрез хранене с полуфабрикати, или стремите да консумирате полезни такива, като плодове, зеленчуци, месо, яйца, млечни продукти, богати на натурални пробиотици, Омега-3 и други – разликата е голяма.

Разнообразното хранене няма да ви помогне да отслабнете

Напротив. Ключът към успешната диета е точно разнообразното хранене, което позволява на организма да получи всички жизненоважни вещества за извършване на метаболитните процеси и други важни функции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *